Wednesday, 27 July 2011

Bagaimana Ubat Homeopathy Membantu Mencergaskan Akal

Itu Cergas Minda ?…                                                                                                                               
Cergas minda  adalah  ubat  Homoeopathy  yang  berkhasiat sebagai nutrien saraf otak. Ia telah dirumus mengikut kaedah dan prinsip perubatan Homoeopathy-Biokimia. Cergas Minda berfungsi sebagai makanan bagi otak  yang  bertujuan  untuk memulihkan tenaga otak.                                                                                                                                                                             
Otak Manusia

Tenaga  Otak                                                                                                                                                      
Setiap orang yang menggunakan  daya  fikir  saban hari misalnya pelajar, guru, pekerja bank, ahli perniagaan dan sebagainya pasti akan mengalami masalah keletihan otak. Ini adalah disebabkan terlalu banyak tenaga  otak  telah  diguna- kan  dan  tidak  diganti  balik  dengan  secukupnya.   Masalah keletihan otak ini jika dibiarkan berterusan akan menimbulkan masalah  yang  lebih  serius  lagi ;   misalnya  pada  golongan pelajar ia akan mengakibatkan MASALAH  PEMBELAJARAN.                                                                                   Sepertimana  badan memerlukan  makanan   untuk membekalkan tenaga fizikal  bagi  melakukan  kerja  seharian; maka  otak  juga  memerlukan  makanan  untuk    memulihkan tenaga otak yang telah digunakan. Makanan  otak  adalah  di- kenali sebagai nutrien saraf  dan  Cergas  Minda   merupakan nutrien saraf yang telah terbukti keberkesanannya.     


  
Dendrit
                                                                                                                   Mengapa Nutrein Saraf Penting Bagi Otak?              
   1.   Otak  manusia  langsung  tidak  boleh direhatkan walaupun  semasa  tidur.   Tidak  kurang  daripada 500,000 tindakbalas kimiayang berlaku setiap  minit  di  dalam otak dan setiap tindakbalas kimia  memerlukan  tenaga.   Jadi otak  senantiasa   memerlukan   bekalan  tenaga  yang   amat banyak. Oleh  kerana  makanan  seharian  tidak  dapat  mem-bekalkan  khasiat bagi otak dengan secukupnya, maka  timbul lah  masalah  keletihan  otak  dan   sebagainya.    Dengan  itu nutrien saraf menjadi amat penting sebagai pembekal  tenaga bagi otak.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
2. Berbeza dengan  sel-sel  pada  bahagian   badan (misalnya kulit) yang boleh diganti  apabila  mati;  sel-sel  otak yang dikenali sebagai Neuron  jika mati  tidak  ada  pengganti- nya. Ini menjelaskan mengapa  keupayaan  otak  manusia  se makin menyusut apabila meningkat usia.   Jadi  sungguh  pun otak kita mempunyai di antara 10,000 juta hingga 15,000  juta neuron, otak tetap memerlukan nutrien saraf untuk memeliha- ra dan melambatkan kematian neuron.          
     

Neuron

 Bagaimana Cergas Minda Berfungsi?

1)  Cergas minda mengandungi tiga jenis garam tisu  biokimia ia itu Kali  Phosphorica,  Magnesia  Phosphorica  dan  Natrum Phosphorica. Ketiga-tiga garam tisu tersebut  mempunyai  pe- ranan  tertentu kepada system otak.

2)  Kandungan Cergas Minda juga dapat  membuat  otak  ber- fungsi dengan lebih cekap. Cergas Minda menggalakkan  percambahan   Dendrit   pada  neuron.   Dengan  bercambahnya bilangan  dendrit  ini,   maka  lebih  banyak  tindakbalas  kimia dapat diproses dan ini  membolehkan  utusan-utusan  disalurkan dengan lebih cepat.   Telah  pun  dibuktikan  bahawa  ke- pandaian  seseorang   itu   tidak   bergantung   kepada   baka keturunannya. Kepandaian juga tidak boleh dikaitkan  dengan bilangan neuron di  dalam  otak  kerana  semua  orang  mem- punyai bilangan  neuron  yang  hampir  sama.   Tetapi  kajian saintifik mendapati bahawa  orang  yang  pandai  mempunyai neuron yang cukup subur iaitu banyak cabang-cabang dendrit nya manakala  yang  lemah,   bilangan  dendrit  pada  neuron amat sedikit. Ini bermakna lebih banyak dendrit pada  neuron- nya, maka lebih cekap system mentalnya.   
                                                                
3)  Cergas Minda menambahkan bilangan ion kalium  dan  ion natrium yang merupakan ejen penghantar utusan disepanjang neuron. Jika ion natrium dan  ion  kalium  tidak  mencukupi  di dalam otak, maka semua proses mental  menjadi  lambat  dan ini merupakan salah satu punca bagi masalah pelajar lembab ( Slow Lerners ).

0-  Krisis penyembuhan yang mungkin dihadapi dan cara-cara mengatasinya.    Pada   sesetengah  orang  yang  pertama  kali  menggunakan ubat Homoeopath , terutamanya  Cergas  Minda  ini  mungkin akan menghadapi atau timbul  beberapa  gejala  yang  kurang menyenangkan.    Keadaan   ini   bukanlah  suatu  alergi  atau kesan buruk, tetapi ia adalah  suatu  tindakbalas  kimia  tubuh terhadap ubat Homoeopathy. Keadaan ini  tidaklah  lama  dan boleh diatasi dengan beberapa cara  ;

1)  Jika rasa mengantuk atau pening kepala,   tukarkan  dosej dari 1 biji 3 kali sehari kepada 1 biji  sekali  sehari  yakni  pada waktu malam sebelum tidur.   

2)  Jika perut meloya atau rasa nak muntah, amalkan  Cergas Minda ini setengah jam selepas mengambil makanan.    


Kesan-kesan awal yang dapat dilihat     


1)  Bangun pagi menjadi  senang  dan  tidak  perlu  dikejutkan lagi.                                              

2)  Otak berasa cukup segar apabila bangun  dan  sudah  pun bersedia untuk belajar atau bekerja.         

3)  Tidak   memerlukan   tidur   petang   selepas   belajar  atau bekerja.                                                                                  

4)  Kanak-kanak sekolah yang asalnya pendiam dan kesunyi- an    di  sekolah  kini  dapat  bergaul  mesra  dengan  kawan –kawan.                                                                                        

Masalah lain yang boleh diatasi  

1)  Sakit atau pening kepala biasa.

2)  Sakit kepala yang sangat lama ( migren) .

3)  Menenangkan  fikiran  yang  terganggu / berserabut.          
Cara   menggunakan   ubat  Cergas  Minda  dan langkah-langkah  penjagaan  yang  betul.

Kanak-kanak berusia 6 tahun  dan  ke bawah  dosejnya  ialah    1biji sekali sehari.

Para pelajar berusia dari 7 tahun  hingga  12  tahun  dosejnya ialah 1 biji 3 kali sehari.

Para pelajar berusia dari 13 tahun hingga 20 tahun   dosejnya ialah 2biji 3 kali sehari.

Remaja berusia 21tahun dan ke atas serta profesionalis dosej –nya ialah 2 biji 3 kali sehari.


AWAS!!  Bagi  pelajar  pintar  tetapi   masih  ingin  menggunakan   ubat  Cergas Minda ini, memadai 1 biji  4 hari sekali sahaja. Jangan diulang makan dengan kerap dan lama. Ini akan mendatangkan kesan terbalik bagi pelajar yg sudah genius. Sebaliknya digalakkan mengambil pemakanan tambahan seperti kismis, kurma, madu,  gingko, pegaga dan makanan  yg berkhasiat.Harus  diingat     bahawa   ubat   Cergas  Minda  ini  adalah bersifat/ berbentuk  ionic   oleh   itu   ianya   adalah   tersangat sensitif dengan apa-apa tindakbalas kimia.Jangan  sentuh dengan jari sebaliknya ambil ubat mengguna kan sudu atau penutup botol ubat.Elakkan  ubat  daripada  pacaran  terus  matahari,  di  depan skrin TV atau komputer dan di atas perkakasan elektrik.Jauhkan     ubat  daripada   apa-apa   bau-bauan,   samada pewangi, minyak angin ,  vicks ,  Balm,  asap  rokok,  earosol, atau bahan kimia seperti cat, racun serangga dan sebagainya


Tidak boleh  menyimpan ubat Cergas Minda di tempat yang terkurung dengan bahan-bahan  lain  yang  berbau  seperti  di dalam peti sejuk atau peti ubat.
Kelalaian   anda  akan   menyebabkan   penggunaan ubat Cergas Minda tidak berkesan dan sia-sia.

Jika ada penyakit kronik yang mengganggu pembelajaran anak2 anda adalah dinasihatkan segera mendapatkan rawatan Homeopathy, seperti asma, resdung, kurang darah, thalesemia dan sebagainya. Penyakit2 ini juga membantutkan kecergasan minda kanak2. Bebaskan diri anak2 anda dari ubatan kimia, sintetik dan dadah.


Harga sebotol ubat Cergas Minda: RM20 (100 biji)


2 comments:

  1. Bolehkah diambil bersama ubat hospital contohnya ubat antidepressant(luvox)..tq

    ReplyDelete
  2. Bolehkah diambil bersama ubat hospital contohnya ubat antidepressant(luvox)..tq

    ReplyDelete